BRILLIANCE

Mihai Costrov: „Dacă ar fi să o iau de la început, atunci cred că aș urma aceeași cale”

Bărbatul din fotografie nu este un actor celebru și nici un interpret cu renume. Este medic. Stomatolog.

Interviul care urmează vă va convinge că avem în faţă un erou care se încadrează perfect în rubrica noastră. Am descoperit un personaj elegant, cu zâmbetul politicos și cu alură cuceritoare de cavaler tomnatic. Pentru revista noastră, domnul Mihai Costrov, medic-șef al centrului stomatologic “Occident”, a acceptat să intre în contact cu propria istorie și, lucru rar, să ne povestească despre visurile-i copilărești, despre responsabilitățile meseriei și chiar despre propria sa viziune asupra destinului.

Domnule Costrov, care sunt momentele-cheie care v-au format ca un bun specialist? De cât timp activați în medicină?

Am absolvit Facultatea de Stomatologie a Universităţii de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” în 1981. Sunt, probabil, unul dintre pionierii stomatologiei private, întrucât activez încă din anul 1997 în propria clinică, de pe când încă nu exista Camera de Licenţiere. Mi-am dorit foarte mult acest lucru, pentru că propria clinică înseamnă libertate – atât profesională, cât și financiară.

Mi-am iniţiat activitatea privată încă din perioada sovietică, atunci când în ţară domina o situaţie economică dificilă, când mulţi dintre prietenii mei își întemeiau afaceri practice, în special în comerţ. În acele timpuri oamenii nu puneau mult preţ pe aspectul exterior sau pe starea sănătăţii. Acum, sunt foarte mulţumit că nu am ales altă cale și am rămas fidel propriilor aspiraţii.

Reprezentați o familie de medici stomatologi?

Nu fac parte dintr-o dinastie de medici. În familia noastră, deocamdată, eu sunt singurul medic stomatolog. Fiica mea îmi pășește pe urme și urmează să înveţe această meserie.

Ați avut vreodată regrete pentru că ați ales această meserie pe cât de nobilă, pe atât de responsabilă?

Sincer să fiu, părinţii și-au dorit cel mai mult să devin medic, mai cu seamă chirurg, iar eu, de mic, aveam alt vis. Eram mereu cu ochii spre cer, vrăjit de înălţimi și albastrul boltei. Admiram cum avioanele survoleză spaţiul, întrucât am copilărit în preajma unei baze militare sovietice, de unde decolau  avioanele de vânătoare. Doream să urmez  Școala Superioară de Aviaţie. Am susţinut toate testele de admitere, comisiile medicale, însă tatăl meu a fost împotriva planului meu. Acum îi mulţumesc. Nu regret nicio clipă că am ales să fiu stomatolog. Și dacă ar fi să o iau de la început, atunci cred că aș urma aceeași cale.

Conduc un centru stomatologic cu un personal de înaltă calificare, medici cu cea mai bună pregătire, ce au urmat cursuri și seminarii atât în ţară, cât și în străinătate.

Oferiți servicii stomatologice deosebite, moderne?

Oferim o gamă foarte largă de servicii stomatologice – de la igienizarea profesionistă a cavităţii bucale până la înfrumuseţarea dinţilor cu bijuterii. Calitatea serviciilor este o prioritate pentru centrul stomatologic „Occident”. La noi se lucrează în echipă, se face implantologie, protezare, operaţii chirurgicale dintre cele mai complicate, cu utilizarea celor mai performante și moderne tehnologii. Este important să menţionez faptul că, din momentul consultaţiei, încheiem un acord cu fiecare pacient. Îl informăm despre toate detaliile serviciilor, inclusiv riscurile, pronosticurile și costurile pe care le va suporta.

Câți lucrători medicali aveți în subordine?

Suntem patru medici. Avem și un laborator tehnico-dentar cu cel mai performant utilaj, în care activează câţiva tehnicieni dentiști. Astfel, absolut toate lucrările se execută în clinică, fapt rar întâlnit în centrele stomatologice din ţară.

Prin urmare, lucrați sută la sută în echipă?

Nu sută la sută, însă cazurile grave necesită un nivel profesionist foarte înalt și o abordare complexă a unei echipe de specialiști. Atunci când discutăm diagnosticul și lucrarea necesară, nu promit pacientului niciodată mai mult decât aș putea oferi. Nu sunt persoană publică, dar îmi face plăcere să primesc salutări și aprecieri de la oamenii pe care îi întâlnesc în stradă atunci când merg cu familia în oraș.  Pentru mine contează, cred, cel mai mult, ce se vorbește despre noi, despre serviciile noastre. Ne dorim mereu un feed-back pozitiv. Avem un nume și o reputaţie, de care trebuie să avem grijă.

Dacă e să vorbim la modul general, moldovenii consultă, de obicei, stomatologul, pentru profilaxie sau ajung la el atunci când nu mai suportă durerile de dinți și este necesară o intervenție de urgență?

Mă bucură foarte mult faptul că, treptat, mentalitatea concetăţenilor noștri se schimbă și se acordă tot mai multă atenţie prevenirii maladiilor dentare, igienizării cavităţii bucale, menţinerii sănătăţii orale într-o stare impecabilă.  În ţările înalt dezvoltate se acordă cea mai mare atenţie danturii. Farmecul zâmbetului, să zicem , în proporţie de 60 de la sută, se datorează unei danturi sănătoase și îngrijite. Trebuie să menţionez că, mai cu seamă, femeile dau importanţă mai mare acestui aspect.

Dar cei care amână vizita la stomatolog, din ce motive o fac?

Bănuiesc că uneori și din motive financiare, dar cel mai adesea din cauză că intervine mereu ceva, din lipsă de timp.

Din punctul dumneavoastră de vedere, de ce schimbări are nevoie serviciul de asistență stomatologică din Moldova?

Cred că, în primul rând, de o mai bună colaborare. Trebuie modificată legislaţia privind acordarea licenţei de activitate și, bineînţeles, este necesar un control mai riguros al calităţii serviciilor stomatologice. Ar fi binevenită o asociaţie a medicilor stomatologi privaţi, care ar putea dirija acest proces de acordare a licenţei, de amplasare a clinicilor, de reglementare a calităţii.

Dacă ați pune o notă sănătății orale în rândul moldovenilor, atunci care ar fi aceasta? Ţinând cont de experienţa mea și de cazurile pe care le-am întâlnit, cred că cel mult 7. Sănătatea orală ţine totuși de cultura generală, care, cu regret, în ţara noastră este de un nivel mediocru.

Frica de durere, lipsa banilor sau a educației cu privire la sănătatea dentară sunt cele mai frecvente pretexte care explică absența unora din cabinetul medicului dentist. Cum ne putem invinge teama de a merge la stomatolog?

De multe ori, părinţii sunt cei care poartă vina. Deseori aud discuţii de genul: „Dacă nu vei fi cuminte, atunci te duc la stomatolog!” Apoi mai ţine și de primul medic dentist cu care intrăm în contact în copilărie, de comportamentul acestuia. Dacă micuţul este traumat psihologic de la prima vizită la medic, atunci teama nejustificată va persista pentru întreaga viaţă.

Le-ați recomandat vreodată copiilor dumneavostră să-și facă studiile în străinătate?

Și acum le dau acest sfat. Totuși, dacă dorești cu adevărat să studiezi stomatologia, o poţi face și în ţară. O spun cu toată încrederea, la Facultatea de Stomatologie a Universităţii de Medicină din Chișinău se face școală bună, recunoscută și dincolo de hotarele ţării. Dacă vorbim de stagieri, atunci aș insista asupra unor cursuri în străinătate, în ţările înalt dezvoltate, unde există o experienţă mult mai performantă.

La un moment dat,  am vrut să mă stabilesc în România. Am pregătit chiar și actele care trebuiau depuse la Ministerul Sănătăţii din București. Îmi place foarte mult orașul Brașov. Când l-am vizitat pentru prima dată, m-a fascinat.  Însă a intervenit ceva în familie și nu am mai plecat. Am regretat un timp, pentru că în România basarabenii se încadrează foarte bine și sunt înalt apreciaţi.

Luând în considerație aceste evenimente și coincidențe, credeți în destin?

Desigur, fiecare are un destin. Totuși, nu sunt fatalist și sunt convins că trebuie să intervenim în cursul tuturor evenimentelor care apar în viaţa noastră.

Vă place să călătoriți? Unde v-ați petrecut ultimul concediu?

Îmi place foarte mult să călătoresc împreună cu familia, atunci când este posibil. Obișnuim să mergem în străinătate. Am fost în România,  Italia, Bulgaria, Turcia, Statele Unite. Ultima dată am fost la Poiana Brașov, unde am sărbătorit Revelionul. Lipsa de timp, aș considera-o dușmanul numărul unu, deoarece îmi doresc să petrec mai mult timp alături de cei dragi. Pentru mine, familia este acea cetate, fortăreaţă unde mă simt cel mai bine, unde am siguranţă, sprijin și armonie interioară.

Ce calități apreciați cel mai mult la oameni?

Cred că inteligenţa, sinceritatea și, mai ales, punctualitatea (râde). Permanent mă ciocnesc cu această problemă – lipsa punctualităţii la oamenii pe care îi întâlnesc.

În ce constă frumusețea și înțelepciunea unei femei, în opinia dumneavoastră?

Nu aș putea face vreo diferenţă între bărbaţi și femei, atât în ceea ce ţine de inteligenţă, cât și de profesionalism.  Privesc femeia, întodeauna, ca pe o enigmă și în fiecare zi rămân uimit de ceea ce ne poate oferi nouă, bărbaţilor. Oricât am fi de orgolioși, nu putem trăi pe acest pamânt fără Ea. Doar împreună suntem un tot întreg. Ea ne ceartă, ea ne iubește, ea ne mângâie, ea ne crește copiii, ea ne dă aripi, dar uneori ni le și taie. Drumul unei femei este presărat cu flori. Însă, de obicei, ele înfloresc nu înaintea pașilor ei, ci în urma lor.