BRILLIANCE

Sanda Filat: “Dragostea înseamnă viaţă. Noi suntem născuţi ca să fim fericiţi”

În dimineaţa aceasta, aceeaşi cantitate de rimel, de fard, de ruj, de cafea şi de gânduri. Ne încearcă noi visuri, închidem ochii şi le şoptim. Apoi revenim la obişnuinţele noastre, gâdilând aerul cu un oftat de câteva grame. Cum va arăta primăvara aceasta cu nume de femeie? Poate a fost  şi ea creată din coastă şi cunoaşte vreun mit de educare a universului? Am râs. Ne place să ne luăm iluziile drept adevăruri.

Sanda Filat. O femeie cât o poveste, în armonie cu sine şi cu natura. Şi… ce-ar fi să ne oprim din goana noastră spre succes, să ne oprim măcar pentru o clipă şi să privim în noi, la oamenii de lângă noi, la faptele şi dorinţele noastre? Să încercăm să prindem clipa şi să o gustăm, să-i simţim aroma şi toate surprizele. Sanda Filat este, în primul rând, un om extraordinar, care emană atâta energie pozitivă, încât îţi ajunge pe mult timp înainte. O discuţie care s-a terminat şi totuși încă mă ţine.

 Lumea Sandei este un proiect frumos care îşi are deja viaţa lui. Eu mă simt bine în el şi sper că invitaţii mei simt la fel.

Mi-am dorit să fie un proiect cu oameni, despre oameni, pentru oameni. De fiecare dată descopăr ceva nou despre mine, discutând cu invitaţii mei, şi ei, la rândul lor, descoperă ceva nou despre ei.

La început a fost o provocare. Am avut emoţii, dar ele erau diferite de cele pe care le poţi avea la începutul carierei. Înţelegeam că de acest proiect nu depinde cariera mea, respectiv nu-mi era frică de reacţii. A fost o încercare. Eu simţeam că trebuie să îmi reuşească.

Dacă aş alege o culoare care să mă definească, atunci aceasta ar fi albastrul cerului. Pentru că e o culoare uşoară şi aşa mă simt şi eu. Tot ceea ce fac e cu mult suflet, dragoste şi dăruire.

Cred că există ceva care îți este predestinat. Te naşti într-o familie, într-o ţară şi nu poţi schimba acest lucru. Cu toate acestea, poţi schimba atitudinea faţă de ceea ce ţi se întâmplă sau de ceea ce ţi s-a întâmplat.

Psihoterapia narativă îţi dă posibilitatea să-ţi revezi viaţa de la început şi te postează în poziţia de autor (exact ca un autor de carte). Autorul de carte decide cum sunt personajele, ia decizii pentru ele şi poate schimba o situaţie. Acelaşi principiu i se poate aplica oricui. Orice om poate privi detaşat o situaţie din poziţie de creator, cu ajutorul imaginaţiei, schimbării atitudinii şi a diverselor tehnici.

În ultima perioadă oamenii manifestă un interes tot mai mare față de vizita la un psiholog. Au început să conştientizeze că au nevoie de schimbări. Dacă au o problemă, nu le mai este frică să ceară ajutor. Mă bucur că a început să apară şi cultura aceasta.

În Republica Moldova multă lume e preocupată de ideea obţinerii succesului. Acest fenomen e foarte răspândit şi printre femei. În dorința de a arăta cât de bune sunt ele în comparaţie cu bărbaţii, uită să rămână femei şi să-şi păstreze feminitatea. Pe când anume feminitatea le aduce cel mai mare succes. Trebuie să-ţi menţii atenţia asupra acestei însușiri. Trebuie să ai grijă de ea, să o dezvolţi, să o alimentezi. Mai ales că femeile, prin însăşi natura lor, pot face asta. Ele sunt născute cu această abilitate – de a crea confort şi armonie, de a emana dragoste, de a umple cu energie pozitivă spaţiile şi de a o dărui oamenilor din jur. Asta înseamnă să fii feminină.

Dacă într-un cuplu femeia preia toate iniţiativele şi încearcă să fie şi mamă, şi soţie, şi om de afaceri, să aducă bani în casă şi să facă mai multe lucruri cotidiene, atunci bărbatul se retrage şi o lasă să conducă. De aceea se și produc multe rupturi în cuplu.

Dragostea înseamnă viaţă. Noi suntem născuţi să fim fericiţi. Cum putem cunoaşte fericirea? O putem vedea în ochii altuia. Putem spune că ne e bine să fim singuri, că suntem autosuficienţi, dar nu e chiar aşa, suntem fiinţe umane şi avem nevoie de alţi oameni. Dragostea este între oameni, iar tot ce ne înconjoară sunt resurse pentru a menţine această iubire.

Tinerii din străinătate sunt foarte cosmopoliţi. Ei călătoresc şi nu se ataşează de anumite locuri, cum o facem noi, se dezrădăcinează mult mai uşor.

În afară de psihologie, îmi place să călătoresc şi să citesc. Autorii mei preferaţi sunt Bulgakov, Hermann Hesse şi Haruki Murakami.

Într-un om sunt mai multe sub-personalităţi. Atâta timp cât ele sunt în echilibru, nu domină nici una, omul este în armonie cu sine însuşi. În caz contrar se formează un dezechilibru emoţional. Nu suntem aceeaşi persoană tot timpul.

Noi avem în interiorul nostru germeni masculini şi feminini. Toţi. Şi bărbaţii, şi femeile. Noi, femeile, ne naştem în corp de femeie, cu simţuri de femeie şi percepţii de femeie, dar când condiţiile de viaţă ne impun, le putem dezvolta şi pe cele masculine.

Și psihologii merg la psiholog. Sunt oameni și ei. Nu cred că e posibil ca un psiholog să nu urmeze o psihoterapie. Noi lucrăm unii cu alţii. Dacă eşti într-o împrejurare, în interiorul ei, ai nevoie de cineva care să te ajute să vezi problema din exterior. În plus, psihologilor nu le este frică să privească problema în faţă şi să o soluționeze.

Mi s-a întâmplat ca unii clienţi să-mi devină prieteni şi invers, ca prietenii mei să-mi devină clienţi.

Prima mea impresie a Parisului a fost un vis transformat în realitate. A fost fantastic! Eram îndrăgostită de fiecare colţ de casă și de gard, de orice felinar. Când cineva îmi spune că nu iubeşte Parisul e ca o ofensă adusă mie.

Orice sfârşit e un nou început.

Mă simt bine şi în Moldova, dar şi în Elveţia. Acolo îmi sunt copiii, acolo e o altă lume. Pot lua unele lucruri de acolo, pe altele le pot oferi. Aici am multe activităţi, am prietenii, părinţii, rudele. Îmi place această tranziţie.

Pentru mine, Moldova înseamnă acasă, pentru că aici m-am născut şi aici totul e al meu. Înseamnă oamenii lângă care am crescut.

Călătoriile te schimbă şi te îmbogăţesc, dar e bine să ai unde să te întorci. Dacă fiecare om, în locul în care se află, ar face ceea ce ştie mai bine, atunci am mişca lucrurile din loc.

Fiica mea, Tina, seamănă foarte mult cu mine. Suntem foarte apropiate. Ea a moştenit de la mine simţul de a te organiza pentru a reuşi mai multe lucruri şi, de asemenea, plăcerea de a-ți trăi clipa. Asta mă încântă. La vârsta ei, ştie să nu-şi facă griji excesive, ştie să se relaxeze şi să facă lucrurile cu dragoste.

Mama mea e un om foarte energic, care a muncit mult. De mică, aveam conştiinţa propriului drum. Nu ştiam care va fi și cum va fi, dar aveam suficient curaj pentru încercări.

O relaţie părinţi – copii se bazează pe multă încredere. Dacă aceasta nu există, atunci suferă multe aspecte ale relaţiei. Cel mai important e ceea ce simte un copil în interiorul familiei. Copiii cresc pe energia ambilor părinţi.

Pe o femeie o reprezintă energia feminină. Puterea femeii se află în potenţialul ei feminin. Cunoaşterea, descoperirea acestui potenţial duce la mari împliniri atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional. Mă bucur că tot mai multe femei încep să înţeleagă asta şi să caute căi pentru a-şi redobândi feminitatea.

Autor: Valentina Bordian